zondag 13 januari 2008

Wat moeten we nu met Brinkman?

Het gaat een lastige kwestie worden. Hoe moet de volgende delegatie naar de Antillen in juni worden samengesteld? Met Brinkman? Of zonder?

Met Brinkman wordt er niet overlegd. Zonder Brinkman dan? Dat is zeker geen verstandige optie tenzij Brinkman zelf het initiatief neemt om niet te gaan. Hoezeer ik het ook oneens ben met de woorden van Brinkman, het is geen goed signaal als we Antilliaanse regering laten meebeslissen in de samenstelling van de Nederlandse delegatie. Daarmee zouden we tornen aan de Nederlandse soevereiniteit.

Met Brinkman dus. Maar dan wordt er niet overlegd. Moet de Antilliaanse regering dan over stag en Brinkman alsnog accepteren? Nee, ook dat is niet raadzaam en wel om precies dezelfde reden. Ook de Antilliaanse regering heeft haar recht op soevereiniteit (voor wat dat waard is in een semi-onafhankelijk land). Brinkman heeft zich laatdunkend en beledigend uitgelaten en de Antilliaanse regering hoeft dat niet te accepteren.

Brinkman, als initiator van deze impasse, is de enige die de situatie kan oplossen. Hij moet zijn excuses aanbieden voor de manier waarop hij zich heeft uitgelaten over de Antillen. Als officieel gezand van de Nederlandse regering dient hij na te denken over zijn woordkeus. Hij representateert immers niet alleen zijn kiezers als delegatielid maar het hele land.

Hij kan daarna met opgeheven hoofd mee met de Nederlandse delegatie.

Geen opmerkingen: