woensdag 9 januari 2008

Brinkman, de Antillen en taal

Het is een grote warboel vandaag op het Binnenhof. Niemand weet meer wie het met wie eens is. De chaos wordt veroorzaakt door het bizarre Antillen incident. Ineens is Brinkman (PVV) de held en de Antillen ‘een corrupt boevennest’. Het merkwaardige is dat de helft van Nederland plotseling vindt dat de Antillen losgemaakt van Nederland moeten worden en dat vrijwel alle politici de reactie van de Antillen sterk overdreven en te ver gaand vinden.

Deze Nederlandse houding is verbijsterend. Inderdaad reageert de Antilliaanse regering wat oververhit, maar die reactie is best begrijpelijk als je de lange relatie tussen de Antillen en Nederland beschouwt. Altijd weet Nederland het beter. En maar al te graag worden Antilianen in de media beschouwd als boefjes en zware criminelen. En als nu een kamerlid en een vertegenwoordiger van het Nederlandse parlement deze mening verkondigt, die bovendien benadrukt dat hij spreekt namens een groot deel van de Nederlandse bevolking, is het begrijpelijk dat dat de Antilianen in het verkeerde keelgat schiet.

Brinkman beweert immers dat een groot deel van de Nederlandse bevolking de typering ‘corrupt boevennest’ voor de Antillen juist acht. Hij heeft niet gezegd dat Antilliaanse regering hier en daar wat steekjes laat vallen, maar vergelijkt de Antillen met een zeeroverskolonie of een maffiahoofdkwartier. Dat is een belediging van een zodanige aard dat een sterke reactie gerechtvaardigd is.

Er is een groot verschil tussen het uiten van kritiek en het bewust beledigen. Het eerste hoort thuis in een politiek debat. Het tweede hoort nergens thuis, maar doet denken aan de taal van de straat. Met de PVV heeft de straattaal zijn intrede in Den Haag gedaan. En wie zich bedient van straattaal en kan erop rekenen behandeld te worden als een schoffie.

Geen opmerkingen: