woensdag 23 januari 2008

1000 euro per huishouden erbij

Ik ben een groot voorstander van burgerinitiatieven, inspraakorganisaties en iedereen die het maatschappelijk debat wil versterken. De belastinglobby steun ik daarom van harte, maar helaas beweert deze zelfbenoemde belangenbehartigersclub zo af en toe baarlijke nonsens.

De lobby stelt dat het kabinet dit jaar 7 miljard aan extra belastingen heft (wat waar is) en dat de burger daarvoor gecompenseerd moet worden met 1000 euro per huishouden. Er zijn in Nederland ongeveer 7 miljoen huishoudens, dus het bedrag dat uitgegeven gaat worden aan deze actie is gelijk aan de inkomsten. Een dergelijke financiƫle impuls zou de koopkracht van de Nederlandse gezinnen doen toenemen en is dus goed voor de economie.

Dat is waar. Een cadeau van 1000 euro is een impuls om eens lekker te gaan shoppen. Tot zover heeft de belastinglobby gelijk. Maar zo werkt dat niet. Het effect van de extra belastingen zou op deze manier volledig teniet worden gedaan. De actie is niet meer dan een herverdeling van de rijkdom. Mensen die veel belasting betalen gaan er op achteruit, mensen die weinig belasting betalen gaan er op voor uit.

Van de plannen die de overheid had om uit te voeren met de extra inkomsten van 7 miljard euro komt niets terecht. Om die plannen te realiseren moet de overheid weer extra belastingen heffen. Dan komt de belastinglobby weer met een voorstel om dit geld opnieuw te verdelen. En zo voort. Voor je het weet zijn de armen rijk en de rijken arm. Zou de belastinglobby een initiatief van de SP zijn?

Geen opmerkingen: