maandag 28 januari 2008

Verplicht vegetariër

Als rat ben ik natuurlijk een groot voorstander van dierenwelzijn. Ratten hebben het niet bepaald gemakkelijk in Nederland en ik ben bang dat daar ook geen verandering in zal komen. Ander is dat met de veehouderij. In het rapport Dierenwelzijn formuleert minister Verburg een vijftal speerpunten die er toe moeten leiden dat heel Nederland vegetariër wordt.


Volgens de lijst van Verburg moet een dier vrij zijn:

  • van dorst, honger en onjuiste voeding;

  • van fysiek en fysiologisch ongerief;

  • van pijn, verwondingen en ziektes;

  • van angst en chronische stress;

  • om het natuurlijke (soorteigen) gedrag te vertonen.


Ongelofelijk! Vrij van fysiek en fysiologisch ongerief. Het lijkt me dat het slachten van dieren een sterk voorbeeld is van fysiek ongerief, al is ongerief misschien wat zacht uitgedrukt. Wie van mening is dat slachten geen enkel ongerief voor het dier betekent, zal toch niet kunnen ontkennen, dat er sprake is van een verwonding en ook het verwonden van dieren wordt verboden. Ik kan dus niet anders concluderen dan dat minister Verburg het slachten van dieren wil verbieden en daarmee het vegetarisme tot algemene leefwijze in Nederland wil verklaren.


Je zou dus zeggen dat de Partij voor de dieren staat te springen en te juichen, maar niets is minder waar. Op haar weblog vertelt Marianne Thieme dat er helaas heel weinig concrete maatregelen zijn. Wat wil Marianne Thieme nog meer? Als de plannen van minister Verburg naar de letter worden uitgevoerd hebben dieren straks meer rechten dan mensen.

Geen opmerkingen: