zaterdag 19 januari 2008

Laat die film nou eindelijk maar komen

Denk voor de grap eens terug aan je schooltijd. In elke klas is wel een jongetje, soms een meisje, dat anders is en daarom gepest wordt. Ik heb het over langdurig pesten. Zes lange jaren het pispaaltje zijn en op de middelbare school weer. Daar word je agressief van. Daar word je wraakzuchtig van. Best begrijpelijk allemaal.

Wilders is zo’n jongetje. Zielig eigenlijk. Geen gevoel voor humor, geen benul hoe zich staande te houden in de wereld. En nu is zijn moment van wraak. Niet alleen is hij kamerlid van zijn eigen partij, maar hij beheerst de landelijke media. Ambassades zijn gewaarschuwd, de politie is paraat, Balkende spreekt het land geruststellend toe. En dat allemaal vanwege een film. Zijn film.

Door al die aandacht heeft vriend en vijand hooggespannen verwachtingen. Het lijkt me vrijwel onmogelijk om die verwachtingen waar te maken. Welke nieuwe inzichten over de Koran zou hij naar buiten kunnen brengen? Als er werkelijk iets nieuws te vertellen was, had hij dat allang gedaan. Het zal dus wel meer van hetzelfde zijn. Hoogstens in een shockerende vorm gegoten, geheel naar het grote voorbeeld, Theo van Gogh (die in tegenstelling tot Wilders, wel gevoel voor humor had).

De film zal dus tegenvallen. Na het zien van de film gaat iedereen door met het leven van alledag. Er wordt nog wat nagepraat door een paar specialisten en dan is het echt voorbij. Daarmee is ook Wilders’ finest hour afgelopen. Omdat iedereen Wilders moe is, geven de media weinig aandacht aan het zichzelf telkens herhalende kamerlid. Bij de volgende verkiezingen zal de PVV gehalveerd zijn en vier jaar laten verdwijnen ongemerkt ook de laatste paar leden uit de kamer.

Laat die film dus maar komen, dan zijn we eindelijk van Wilders af.

Geen opmerkingen: